Autor Wątek: Aby amarylis ponownie zakwitł  (Przeczytany 1129 razy)

admin

• Administrator
  • Nowy użytkownik
Aby amarylis ponownie zakwitł
« dnia: Grudzień 27, 2011, 14:16:01 »
Hippeastrum, potocznie zwane amarylisem to piękna roślina ciesząca ogromnych rozmiarów kwiatem o różnorodnych barwach. Cebule tej rośliny bez problemu dostaniemy w wielu sklepach ogrodniczych a z roku na rok na rynku pojawia się coraz większy wybór różnorodnych odmian. Zakupiona roślina niemalże od razu po posadzeniu wypuszcza pęd kwiatostanowy, który cieszy nasze oczy przez kilka dni zimowych, kiedy to za oknem jest jeszcze zimno i śnieżyście. Kwiat szybko przekwita i tutaj pojawia się problem.

Link do artykułu: Aby amarylis ponownie zakwitł

Gość

• Gość
Odp: Aby amarylis ponownie zakwitł
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 10, 2012, 11:54:16 »
Witam mam pytanie bo teraz moj amarylis stracil wszystkie liscie czy powinienem wyciagnac cebule z ziemi i ja przechowac czy moge zostawic ja w tej ziemi ?

wisienka320

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 27, 2012, 00:46:50 »
Witam :) ja mam Amarylis od trzech lat,w lecie wystawiłam go na pole i podlewałam, stał tam aż przyszły przymrozki,zapomniałam go schować.Myślałam ,że już po kwiatku bo liście zrobiły się szkliste po prostu go przemroziło.ścięłam to co pozostało po liściach i wiecie co ten wdzięczny kwiatek puścił nowe liście i łodygę na której wyrosło pięć pączków i jeszcze jedna nie całkiem przekwitła jak zobaczyłam ,że puścił nową łodygę z pączkiem.Nigdy nie wyciągam cebulki z ziemi,ani nie przesuszam :)

amerylis30

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 11, 2012, 18:50:02 »
witam nie dawno kuilam amerylisa kwitl pieknie
mam pytanko co teraz musze z nim zrobic zeby mi ponownie zakwitl
pozdrawiam

Amir

• Nowy użytkownik
  • *